Omano Sultonato
Garbės Konsulatas
Lietuvos Respublikoje

القنصلية الفخرية
لسلطنة عمان في
جمهورية ليتوانيا

Ministro Pirmininko vizitas Omane

Ministro Pirmininko vizitas Omane

 

Lietuva ir Omanas: dvišalių planų gausu kaip niekada  

Vasario 3 ir 4 dieną vykęs ministro pirmininko Algirdo Butkevičiaus vizitas Omane tapo svarbiu įvykiu plėtojant dvišalius santykius, visų pirma – ekonominius: Lietuvos vyriausybės vadovas ir kelios dešimtys kartu su juo vykusių verslininkų užmezgė daug potencialiai perspektyvių pažinčių.  

Apie vizito rezultatus dienraščiui „The Times of Oman“ pasakojo Omano Sultonato garbės konsulė Lietuvoje Boleta Senkienė.  

Kaip premjero A. Butkevičiaus vizitas pasitarnavo stiprinant ryšius tarp Omano ir Lietuvos?  

Viename interviu ministras pirmininkas pavadino šią šalį „strateginiu Lietuvos partneriu Persijos įlankos regione“. Jis pasiūlė įsteigti tarpvyriausybinę komisiją, kuri padės bendrauti abiejų šalių ministerijoms ir kitoms valstybinėms organizacijoms. Kalbame apie labai įvairias sferas: prekybą, investicijas, mediciną, kultūrą, švietimą ir mokslą. Šiai minčiai pritarė Omano vicepremjeras Sayyidas Fahdas bin Mahmoudas Al Saidas. 

Pasak A. Butkevičiaus, Omanas Lietuvai yra įdomi rinka, todėl noras stiprinti ekonominius santykius yra natūralus. Vien šiais metais Lietuvoje planuoja lankysis mažiausiai trys aukšto rango delegacijos iš Omano, joms vadovaus sveikatos, turizmo bei prekybos ir pramonės ministrai. 

Susitikimo su Transporto ir ryšių ministru Ahmedu Al-Futaisi metu A. Butkevičius teigė, kad plėtojant dvišalę prekybą būtų prasminga išnaudoti abiejų šalių uostus. Omanas turi kelis uostus, vienas iš jų Dukumas – visiškai naujas uostas su šalia jo besikuriančia laisvąja ekonomine zona. Kita vertus, omaniečiams Klaipėda galėtų tapti centru, iš kurio jie skirstytų savo prekes po Baltijos ir Šiaurės šalis.  

Ką jums pačiai A. Butkevičius sakė apie Omaną, kokie jo įspūdžiai?  

Jį sujaudinto omaniečių nuoširdumas, paliko įspūdį tai, kad žmonės čia labai rūpinasi net menkiausiomis detalėmis. Jis labai gyrė profesionalų vizito organizavimą: ir premjeras, ir kiti delegacijos nariai tikrai juto esantys rūpestingų šeimininkų rankose. 

Vizito metu buvo pasirašytas ketinimų protokolas dėl bendradarbiavimo plėtojant informacines technologijas. Kokia šio susitarimo reikšmė? 

Viena vertus, Omanas suinteresuotas naudoti Lietuvoje sukurtus IT produktus ir paslaugas. Kita vertus, mūsų šalies IT bendrovės yra pasirengusios kurti specialiai Omano užsakovams pritaikytus sprendimus. Manau, kad partnerystės potencialas yra tikrai didelis. 

Lietuvos IT bendroves vienijančioje asociacijoje „Infobalt“ yra kelios privačios įmonės, dalyvavusios ir tebedalyvaujančios įgyvendinant įvairius e. vyriausybės projektus Lietuvoje. Jų patirtis gali būti labai naudinga Omanui, nes šalyje taip pat vykdoma e. vyriausybės programa. 

Konkretesni bendradarbiavimo aspektai tikriausiai taps aiškesni šiek tiek vėliau, nes jau šį pavasarį Lietuvoje lankysis didelė Omano IT specialistų delegacija, vadovaujama Informacinių technologijų tarnybos vadovo Salimo Sultano Al Ruzaiqi. 

Kita vertus, kelios Lietuvos bendrovės vėl – jau ketvirtą kartą – dalyvaus Omano sostinėje Maskate rengiamoje didelėje tarptautinėje IT, telekomunikacijų ir technologijų parodoje „Comex“. Ji vyks nuo balandžio 27 iki gegužės 1 dienos. 

Vizito metu kalbėta apie įvairius bendradarbiavimo aspektus. Kuriose srityse, jūsų nuomone, greičiausiai subręs vaisių? 

Mano supratimu, vieni iš perspektyviausių sektorių yra informacinės technologijos ir maisto produktai. Pirmuosius verslo ryšius su Omanu Lietuvos IT bendrovės užmezgė dar 2012 metais, bendradarbiavimas plėtojamas. Lietuva gamina daug kokybiškų maisto produktų, o Omanas beveik visą šalyje suvartojamą maistą importuoja. Natūralu, kad lietuviai ieško eksporto galimybių. Kelios sutartys jau pasirašytos, reikia tikėtis, kad netrukus jų bus daugiau. 

Kita sritis, nors su verslu ji tiesiogiai nesusijusi, yra studentų mainai. Omaniečiai gali mokytis Lietuvos universitetuose anglų kalba ir aš beveik neabejoju, kad pirmieji studentai iš Omano į mūsų šalį atvyks jau šiais metais. Lietuva ir pati nusiteikusi reklamuotis: balandžio mėnesį Maskate vyks tarptautinė aukštojo mokslo paroda „Ghedex“, kurioje pirmą kartą dalyvaus septynios Lietuvos aukštosios mokyklos. 

Įgyvendinamas ir medikų mainų projektas, jame dalyvauja Santariškių ir Kauno klinikos. Bendradarbiavimo šioje srityje planus A. Butkevičius aptarė su Omano sveikatos apsaugos ministru Ahmedu Mohammedu Al-Saidi. 

O jūs pati, kaip Omano garbės konsulė, ką planuojate nuveikti dvišalių ryšių labui?  

Vizitas buvo labai svarbus, nes užmegzta daug įvairių pažinčių, ryšiai plėsis. Kaip konsulė aš atstovauju Omano interesams. Todėl darysiu visa, kas įmanoma, kad Lietuvoje apie šią puikią šalį būtų žinoma kuo daugiau. Turiu pasakyti, nuo 2013 metų pabaigos, kai konsulatas pradėjo veiklą, susidomėjimas Omanu Lietuvoje akivaizdžiai išaugo. Visų pirma turiu galvoje verslą, žiniasklaidą ir kelionių agentūras. 

Konsulatas ir toliau išliks tarpininkas, inicijuojantis įvairius projektus įvairiausiose srityse – nuo prekybos iki sveikatos apsaugos. Verslo požiūriu labai naudingas buvo susitikimas su Omano valstybės rezervų fondo vadovu Abdulsalamu Al-Murshidi. Jis patvirtino, kad Omanas suinteresuotas investuoti Lietuvoje. Buvo minimi keli sektoriai: maisto produktų gamyba, sveikatinimo centrų statyba ir sveikatos apsauga. Be to, omaniečiai yra nusiteikę išnaudoti Lietuvoje jau veikiančias sanatorijas ir sveikatos priežiūros įstaigas: gali būti, kad susiformuos tam tikras iš Omano į Lietuvą gydytis vykstančių žmonių srautas. 

O kokių dar galimybių esama? 

Užsimezgusios pažintys ir įvairūs ryšiai dažnai subrandina rezultatus, apie kuriuos dar neseniai nebūtum nė pagalvojęs. Pavyzdžiui, menai ir kultūra. Esu tikra, kad Omanas šiuo požiūriu daugeliui lietuvių gali tikru atradimu. Nejau neįmanoma įsivaizduoti omanietiško restorano Vilniuje? O gal paaiškės, kad lietuviams labai patinka omanietiški audiniai ir amatininkų dirbiniai? Gal bus įgyvendintas bendras fotografų projektas? 

Su nekantrumu laukiame Omano kultūros savaitės, kuri 2016 metais vyks Lietuvoje. Juk niekuomet nežinai – gal tai, kas šiandien tik idėja, rytoj jau bus tikrovės dalis? 

Omanas ir Lietuva – nedidelės valstybės.  Kodėl jų bendradarbiavimas yra svarbus? 

Abi valstybės geografiškai yra strategiškai patogiose vietose. Lietuva dažnai vadinama tiltu į Baltijos ir Skandinavijos šalių rinkas, o Omanas – vartai į visą Arabijos pusiasalį, be to, čia kertasi istoriškai svarbūs tarptautinės prekybos maršrutai. Tad pakanka vien geografijos ir matysime, kad dvišaliuose santykiuose abi valstybės turi ką pasiūlyti. 

Šiandienos pasaulyje nepaprastai svarbu kurti ir puoselėti ilgalaikius ryšius ne vien su artimiausiais kaimynais, bet ir su tolimesnėmis šalimis. Kuo daugiau prekybos partnerių turės valstybė, tuo atsparesnė ji bus ekonominių sukrėtimų laikotarpiais. Kita vertus, nedidelės šalys visuomet viena kitą geriau supranta.

 

 

Atgal
Ar Jums reikia vizos ?
 
Omano konsulatas informuoja, kad visiems Lietuvos piliečiams, vykstantiems į Omaną, yra būtinos vizos, tačiau jos gaunamos kertant valstybės sieną. Taip pat vykstantis į Omaną Lietuvos Respublikos pilietis privalo turėti galiojantį Lietuvos Respublikos pasą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (ang. Cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką "Sutinku". Savo duotą pasirinkimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Plačiau apie naudojamus slapukus skaitykite "Slapukų naudojimo politikoje".

Sutinku
X