Omano Sultonato
Garbės Konsulatas
Lietuvos Respublikoje

القنصلية الفخرية
لسلطنة عمان في
جمهورية ليتوانيا

Vilniuje pažymėta svarbiausia Omano nacionalinė šventė

Vilniuje pažymėta svarbiausia Omano nacionalinė šventė

Šiandien Vilniuje veikiančiame Omano Sultonato garbės konsulate pažymėta didžiausia šios šalies šventė – Omano sultono Kabuso bin Saido al Saido (Qaboos bin Said al Said) gimtadienis. Šia proga surengtame priėmime dalyvavo Lietuvos valdžios ir verslo atstovai.

 „Nuo šių metų pradžios, kai Vilniuje buvo atidarytas Omano garbės konsulatas, sparčiai plėtojami dvišaliai ryšiai, o apie Omaną Lietuvoje šiandien žinoma kur kas daugiau“, – sakė Lietuvos Respublikos užsienio reikalų viceministras Mantvydas Bekešius. „Šalių suartėjimas ir bendradarbiavimas jau duoda teigiamų vaisių. Kitais metais į Kauną mokytis atvyks Omano studentų grupės, intensyvėja kultūros ir verslo ryšiai“.

Renginį, skirtą svarbiausiai Omano nacionalinei šventei, konsulatas organizavo pirmą kartą.

Omano sultono gimtadienis – lapkričio 18-oji, šįmet jam sukako 74 metai. Nuo 1970-ųjų šalį valdantis sultonas yra daugiau kaip 250 metų istoriją skaičiuojančios valdovų dinastijos atstovas.

 

Omanas sparčiai auga

Su jo vardu siejami visi ryškiausi Omano laimėjimai modernizuojant šalį: didžiulės investicijos į įvairius infrastruktūros projektus, smulkaus verslo skatinimo programos, turizmo plėtra, šiuolaikinės švietimo sistemos sukūrimas, svari parama menui ir kultūrai, Omano svorio tarptautinėje erdvėje didinimas.

Dalis verslo ir kultūros projektų finansuojami vadinamaisiais naftos ir dujų pinigais, tačiau šių iškasenų atsargos Omane gali baigtis per artimiausius du dešimtmečius, todėl šalis nuosekliai laikosi strategijos mažinti priklausomybę nuo naftos ir dujų eksporto. Valdžios planuose numatyta, kad naftos ir dujų sektoriaus indėlis į šalies bendrąjį vidaus produktą 2020 metais turi sumažėti iki 9 proc. nuo dabartinių 48 procentų.

Tarptautinė prekyba yra viena svarbiausių alternatyvų, nes ties Omanu kertasi istoriškai svarbūs prekybos keliai tarp Indijos, Arabų pasaulio ir Afrikos. Siekdama tai išnaudoti Omano valdžia pakrantėje steigia laisvąsias ekonomines zonas, čia kyla naujos gamyklos ir gyvenvietės, o plynoje vietoje pastatytas ir toliau sparčiai plečiamas Dukumo uostas yra bene ambicingiausias Omano projektas, kuriuo šalį siekiama paversti pasaulinės prekybos dalimi.

Omanas, dalyvaujantis beveik visuose svarbiausiuose Arabų pasaulio politiniuose ir ekonominiuose aljansuose, nusipelno vis daugiau dėmesio tarptautinėje politikoje. Ryškiausias to įrodymas – lapkričio pradžioje Omane vykusios JAV, Europos Sąjungos ir Irano derybos dėl Irano branduolinės programos ateities.

 

Omanas ir Lietuva

 Omanas tapo pirmąja Arabų pasaulio šalimi, įsteigusia diplomatinę atstovybę Baltijos valstybėse. Sultonato garbės konsulatas Vilniuje veikia nuo 2014 metų pradžios. Pasak garbės konsulės Boletos Senkienės, svarbiausia jos užduotis – padėti megzti ekonominius ir prekybos ryšius tarp abiejų šalių verslininkų.

„Omanas – gana nedidelė šalis, tačiau per ją atsiveria keliai į visą Arabijos pusiasalį, o tai – didžiulė rinka. Kita vertus, Lietuva Omanui gali tapti vartais į Baltijos ir Šiaurės šalis, tad erdvės naudingam bendradarbiavimui yra labai daug“, – sakė garbės konsulė, šįmet Omane darbo reikalais buvusi jau šešis kartus.

Pirmieji lietuvių verslininkų žingsniai šia kryptimi jau žengti: į Omaną jau eksportuojamas lietuviškas šokoladas, sultys, vištiena ir padažai.

Pasak B. Senkienės, maisto produktų eksportas yra perspektyvi niša, nes Omanas įsiveža beveik visą šalyje suvartojamą maistą. Be to, jos nuomone, gerų galimybių turi Lietuvos informacinių technologijų bendrovės, nes Omane jaučiamas didžiulis šiuolaikinių IT produktų ir paslaugų poreikis.

Šįmet Lietuvoje jau lankėsi kelios delegacijos iš Omano. Jos domėjosi medicinos turizmo perspektyvomis mūsų šalyje, galimybėmis bendradarbiauti su Lietuvos universitetais ir mokslo institucijomis, sveikatos apsaugos sistemos plėtra, pažangiųjų technologijų kūrimu ir diegimu.

 

Atgal
Ar Jums reikia vizos ?
 
Omano konsulatas informuoja, kad visiems Lietuvos piliečiams, vykstantiems į Omaną, yra būtinos vizos, tačiau jos gaunamos kertant valstybės sieną. Taip pat vykstantis į Omaną Lietuvos Respublikos pilietis privalo turėti galiojantį Lietuvos Respublikos pasą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (ang. Cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką "Sutinku". Savo duotą pasirinkimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Plačiau apie naudojamus slapukus skaitykite "Slapukų naudojimo politikoje".

Sutinku
X