Omano Sultonato
Garbės Konsulatas
Lietuvos Respublikoje

القنصلية الفخرية
لسلطنة عمان في
جمهورية ليتوانيا

Omaniečiai siūlo Lietuvai eksportuoti maisto produktus

Omaniečiai siūlo Lietuvai eksportuoti maisto produktus

 Omanas suinteresuotas plėsti prekybos ir verslo ryšius su Lietuva, o lietuviški maisto produktai gali tapti svarbia eksporto dalimi, teigė Omano valstybinės organizacijos atstovas, šiandien Vilniuje vykusio seminaro metu pristatęs savo šalies rinką Lietuvos verslininkams.

„Šiuo metu Lietuvai bene perspektyviausia eksporto niša Omane yra maisto produktai. Turėkime galvoje, kad Omanas importuoja apie aštuoniasdešimt procentų viso šalyje suvartojamo maisto, o Lietuva yra stipri maisto produktų gamintoja“, – sakė Omano valstybinės investicijų ir eksporto plėtros agentūros Tyrimų direktorato vadovas Azzanas al Busaidi, kalbėjęs specialiai Lietuvos verslo atstovams surengtame seminare.

Tai, kad Lietuvos Seimas rugsėjo pabaigoje priėmė įstatymo pataisas, įteisinančias vadinamąjį ritualinį gyvulių skerdimą, pasak A. al Busaidi, yra labai svarbus žingsnis siekiant atverti Omano ir kitų musulmoniškų šalių rinkas.

Maždaug dešimt Lietuvoje veikiančių maisto gamybos bendrovių, įskaitant kelias mėsos perdirbimo įmones, jau yra gavusios tarptautinį „Halal“ sertifikatą, kuris liudija, kad maisto produktai pagaminti iš tam tikrų žaliavų ir laikantis musulmonams priimtinų procedūrų. Pavyzdžiui, mėsiniai gyvūnai turi būti skerdžiami laikantis tam tikrų taisyklių, žuvies produktai gaminami tik iš žvynus turinčių gyvių, visi gamybos procesai atitinka specifinius sanitarijos reikalavimus.

Tai, kad Omanas geografiškai yra toli nuo Lietuvos, neturėtų gąsdinti. Omano Sultonato garbės konsulė Lietuvoje Boleta Senkienė įsitikinusi, kad megzti verslo ryšius tarp dviejų šalių nėra sudėtinga, nes omaniečiai – atviri ir draugiški žmonės.

„Tai rinka, neturinti išankstinių nusistatymų“, – teigė B. Senkienė. „Be to, Omane labai vertinamas žmogiškasis ryšys. Šioje šalyje, sakyčiau, pirmiausia žmogus, o ne prekė. Geri asmeniniai santykiai ilgainiui atneša labai daug naudos, todėl lietuviams derėtų skirti nemažai laiko pristatant save ir savo šalį. Kaskart reikėtų omaniečiams išaiškinti kodėl jiems naudinga bendradarbiauti būtent su Lietuva“, – rekomenduoja garbės konsulė.

Lietuvos statistikos departamento duomenimis, 2013 metais Lietuvos eksportas į Omaną sudarė 1,25 mln. eurų, o maisto produktai sudarė tik nedidelę eksporto dalį.

Pernai Omanas užsienyje pirko maisto produktų už 2,6 mlrd. JAV dolerių. Bendra į Omaną importuotų prekių vertė 2013 metais siekė daugiau kaip 27 mlrd. JAV dolerių. Svarbiausi šios šalies prekybos partneriai yra Jungtinė Karalystė ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

Atgal
Ar Jums reikia vizos ?
 
Omano konsulatas informuoja, kad visiems Lietuvos piliečiams, vykstantiems į Omaną, yra būtinos vizos, tačiau jos gaunamos kertant valstybės sieną. Taip pat vykstantis į Omaną Lietuvos Respublikos pilietis privalo turėti galiojantį Lietuvos Respublikos pasą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (ang. Cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką "Sutinku". Savo duotą pasirinkimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Plačiau apie naudojamus slapukus skaitykite "Slapukų naudojimo politikoje".

Sutinku
X