Omano Sultonato
Garbės Konsulatas
Lietuvos Respublikoje

القنصلية الفخرية
لسلطنة عمان في
جمهورية ليتوانيا

Omanas siūlo Lietuvos verslui bendradarbiauti

Omanas siūlo Lietuvos verslui bendradarbiauti

Omanas – Arabijos pusiasalyje įsaikūrusi naftos ir dujų turtinga valstybė – turi ambicijų tiesti dalykinių ryšių tiltą į Lietuvą, nes mato perspektyvų plėtoti bendradarbiavimą ne tik tarp dviejų šalių, bet ir tarp kur kas didesnių regionų. Taip galima apibendrinti birželio pabaigoje Lietuvoje viešėjusios Omano pareigūnų delegacijos svarbiausią žinią potencialiems partneriams Lietuvoje.

„Mūsų šalis yra bendros regiono rinkos dalis, dėl to Lietuvos gamintojams Omanas galėtų būti labai įdomus – juk tai vartai ir į kitas regiono valstybes. Savo ruožtu, Lietuva yra Europos Sąjungos narė – tai perspektyva ir Omanui, ir kaimyninėms šalims“, – kalbėjo Omano Užsienio reikalų ministerijos generalinis sekretorius Sayyidas Badr bin Hamadas Al-Busaidis jau trečiojo savo apsilankymo Lietuvoje metu.

Jo ir kitų Omano pareigūnų susitikimas su Lietuvos verslo atstovais vyko Omano Sultonato garbės konsulate, kuris nuo jau metus veikia Vilniuje. Tai jau antroji oficiali Omano delegacija, šįmet aplankiusi Lietuvą. Pirmojo vizito metu Lietuvoje lankėsi Omano aukštojo mokslo viceministro dr. Abdullah Mohammed Al-Sarmi vadovaujama delegacija.

„Omanas – sparčiai auganti regiono valstybė, suinteresuota plėsti ekonominius ir kultūrinius santykius su Lietuva ir su kitomis šio regiono šalimis. Manyčiau, Lietuvai bendradarbiavimas taip pat būtų aktualus, nes per Omaną atsivertų ir didesnių arabų šalių rinkos“, – kalbėjo Omano garbės konsulė Lietuvoje Boleta Senkienė.

Kaip Lietuva Europoje, taip Omanas savo regione yra įvairių tarptautinių aljansų narys. Bene svarbiausias iš jų – Persijos įlankos arabiškųjų valstybių bendradarbiavimo taryba. Tai ekonominė ir politinė sąjunga, kurios narės yra Omanas, Kuveitas, Bahreinas, Kataras, Saudo Arabija ir Jungtiniai Arabų Emyratai.

Praeitą vasarą Omanas pirmasis iš šio regiono šalių Lietuvoje atidarė savo diplomatinę atstovybę. Garbės konsulė B. Senkienė pažymėjo, kad šįmet dvišaliai ryšiai pastebimai suaktyvėjo. Jai pačiai iki rugpjūčio vidurio Omane jau teko lankytis penkis kartus, o Lietuvoje iki metų pabaigos numatyti dar mažiausiai trys Omaną pristatantys renginiai.

Nafta ir dujomis turtingame Omane dirbama ir drėkinama žemė sudaro vos vieną tūkstantąją teritorijos, todėl susitikimų metu Omano pareigūnai akcentavo galimybę importuoti lietuviškus maisto produktus: avieną, jautieną, daržoves, pieno produktus. Pastaruoju metu Omanas įveža apie 90 proc. visų vidaus rinkai reikalingų prekių ir paslaugų.

Savo ruožtu, Omano verslas ieškos nišų investuoti Lietuvoje, užtikrino Sayyidas Badr bin Hamadas Al-Busaidis. Kita vertus, Omano gyventojams Lietuva galėtų būti patraukli kaip medicininio turizmo kraštas.

Pietrytinėje Arabijos pusiasalio dalyje esančio Omano teritorija beveik penkis kartus didesnė už Lietuvą, tačiau gyventojų šalyje yra šiek tiek mažiau negu Lietuvoje – apie 3,6 milijono.

Pasaulio banko duomenimis, 2013 metais Omano bendrasis vidaus produktas, skaičiuojant vienam gyventojui, buvo 22 181 JAV doleris, o Lietuvos – 15 526 JAV doleriai (Statistikos departamento informacija).

Siekiant skatinti prekybą ir investicijas derinama Lietuvos ir Omano sutartis dėl investicijų skatinimo ir apsaugos bei dvigubo apmokestinimo išvengimo.

Pernai Lietuva į Omaną eksportavo prekių ir paslaugų už 4,3 mln. litų. Eksportas, palyginti su 2012 metų lygiu, padidėjo ketvirtadaliu. Pastaruoju metu į Omaną, be kita ko, eksportuojami „Rūtos“ saldainiai.

 

Atgal
Ar Jums reikia vizos ?
 
Omano konsulatas informuoja, kad visiems Lietuvos piliečiams, vykstantiems į Omaną, yra būtinos vizos, tačiau jos gaunamos kertant valstybės sieną. Taip pat vykstantis į Omaną Lietuvos Respublikos pilietis privalo turėti galiojantį Lietuvos Respublikos pasą.

Informuojame, kad šioje svetainėje naudojami slapukai (ang. Cookies). Sutikdami, paspauskite mygtuką "Sutinku". Savo duotą pasirinkimą bet kada galėsite atšaukti pakeisdami naršyklės nustatymus ir ištrindami įrašytus slapukus. Plačiau apie naudojamus slapukus skaitykite "Slapukų naudojimo politikoje".

Sutinku
X